Sziasztok!

Itt az új erősítőm megvásárlásának lélegzetelállító története:

Ugyebár a legelső Zsolt Audio Stand Art hangfalaimat még kiutazásunk előtt adtam el. A CD-játszóm (Micromega Stage 1) és az erősítőm (Ion Systems Obelisk 2) egy évig csak fejhallgatón keresztül szolgáltattak zenét. Végül némi keresgélés után a Monitor Audio Studio 20SE hangfalaknál kötöttem ki. Főleg azért, mert a brit hifi magazinok nagyon elismerően szóltak róla és sikerült az ajánlott bolti árnál jóval olcsóbban beszereznem egy mail order cégtől. A "What Hifi?" ezeket a hangfalakat használja referenciaként, és a "Hifi Choice" is elismerően szólt róluk. A Stand Art-hoz hasonlóan ezek a hangfalak is 2 utasak, érdekességük a fémből (alumínium-magnezit) készült hangszórók. A Monitor Audio WEB oldalain olvastam, hogy a fém hangszórók olyan jól egymáshoz illesztettek, hogy nem szükséges a keresztváltót elbonyolítani, ami kevesebb torzítást és fázishibát eredményez. A fém csipogók érdekesen fémesen szólnak a magas tartományban, a cintányérokat nagyon élethűen szólaltatják meg.

 

MA hangfalak csatlakozoi

A hangfalakkal nagyon meg voltam elégedve, de azért kíváncsi letten volna rá, hogy mit tudnának produkálni egy komolyabb erősítővel párosítva. Az Obelisk-el kapcsolatban piszkált egy kicsit az a tudat, hogy a kimeneten soros kondenzátor van, ez pedig lerontja a mélyátvitelt. Hangfalakat annak idején nem akartam amerikaiakat vásárolni, a JBL és BOSE nem sok jót ígért. Erősítőkkel azonban más a helyzet. Az árakat nézegetve rájöttem, hogy itt sokkal olcsóbban árusítják az amerikai gyártmányú elektronikákat, mint Európában. Csak az a baj, hogy mint sok minden más, Amerikában az erősítők is általában túlméretezettek. Integrált erősítőkkel nem is nagyon foglalkoznak, a szakboltok böszme elő- és végerősítő párakat kínálnak a vásárlóknak. Mivel már a hangfalakat is elég macerás utaztatni, erősítőből végképp nem akartam két dobozosat venni.

Még az ősrégi "Hifi Magazin"-ból ismerős volt a KRELL neve, méregdrága nagyteljesítményű monoblokkokjai világszerte elismerést váltanak ki. Egy hifi kiállításon a végfokból kivehető teljesítményt úgy demonstrálták, hogy az erősítővel ívhegesztőt hajtottak... Néhány éve az audiofilek nagy meglepetésére a KRELL kihozott egy integrált erősítőkből álló családot, amelynek a "legkisebb" tagja a 2x150 wattos KAV 300i nagyon nagy példányszámban kezdett el fogyni. Ilyen KRELL cuccokat már láttunk Atlantában, de akkor még a hangfal vásárlással voltam elfoglalva. Olyan ez, mint az új Jaguár S-Type, egy régi közismert luxus márka új, alacsonyabb árazású sorozata, ami így szélesebb rétegek számára válik elérhetővé. Ez persze még nem jelenti azt, hogy olcsó, a KAV 300i Angliában 2500 GBP, itt 2500 USD. Az amerikai Stereophile nagyon ajánlgatta ezt az erősítőt, de ez nem sokat számít, mert 1 éves előfizetésem alatt nem találkoztam náluk olyan termékkel, amit lehúztak volna... Az angol magazinok közül a "What Hi-fi" nagyon áradozott róla, a "Hi-fi News" pedig a legjobb 5000 GBP alatti elektronikának kiáltotta ki. Az interneten elolvastam a leírását és nagyon szimpatikusnak tűnt a purista dizájn: végig tiszta A osztály, minimális visszacsatolás. Nézegettem az interneten, hogy hátha valahol szerezhetnék egy használtat olcsóbban, hiszen ez tényleg olyan komponens, ami nem kopik. Az előző erősítőimet (az Obelisk előtt egy Rotelem volt) is használtam vetem a bolti árnál jóval kevesebbért. Csak az volt a baj, hogy ezeket a KRELL-eket sehol sem láttam használtan. Néhány héttel azután, hogy komolyabban elkezdtem foglalkozni az erősítő keresésével, az eBay-en egyszerre 2 db KAV 300i árverezése is elkezdődött. Ezelőtt soha nem árverezték ott ezt az erősítőt, most pedig egyszerre kettő is megjelent! Mi ez, ha nem mázli?

KRELL KAV 300i katalogus kepe

Az innen 50 percre levő Berkeley nevű városkában van egy hifi bolt, akik azt hirdették az interneten, hogy otthoni kipróbálásra kölcsönadnak készülékeket. Gyorsan el is hoztam hát egy vasárnap délutánra, Adél pedig hétfőn visszaszállította nekik. Állítólag meg voltak lepődve, hogy nem tartottuk meg. Netán azt a hamis illúziót keltettem volna, hogy komoly vásárló vagyok? ;-) Ha már lúd, legyen kövér alapon vettem tőlük egy pár speckó hangfalkábelt is. Eddig csak egy érpárral kötöttem a dobozokat az erősítőhöz, de ki akartam próbálni a kettős kábelezést, ami annyit jelent, hogy a magas és a mély hangsugárzóhoz külön megy egy-egy pár kábel. Volt nekik egy használt 4 eres "Tara Labs" kábelük, nagyjából olyan hosszúságban, ami nekem kellett, fél áron odaadták. Hát ennyit a hangfalkábel gondos kiválasztásáról.

A demó erősítőt hosszú órákon át hallgattam itthon, teszteltem mindenféle zenén, hangerőn, plusz a hangfalakat is tili-tolizgattam. Adél egy szám meghallgatása után rögtön mondta, hogy a KRELL sokkal jobb, vegyük meg. Én hallottam, hogy sokkal szebben szól, csak azt nem tudtam biztosan, hogy jobb-e annyival, mint amennyivel többe kerül. Ahogy múlt az idő, egyre jobban rászántam magamat arra, hogy az eBey-en ringbe szállok valamelyikért. Éjfélkor már végleges volt a döntésem.

Kérdés volt, hogy melyik árverésbe szálljak be, mindkét készülék kb. egy éves volt (a gyári garancia 5 év), nem lehetett tudni, hogy melyik fog alacsonyabb áron végződni. Így inkább azt az árverést választottam, amelyik egy nappal hamarabb véget ért, bár a másikon alacsonyabban állt végig az ár. Nem akartam azt, hogy elszalasztom az elsőt, a másodiknak meg elszalad az ára. Végül a másik árverés $40-al alacsonyabban zárt, de nem szomorkodtam, mert így is a bolti ár 2/3-ért sikerült a készüléket beszereznem. Mivel ez az árverés hamarabb végződött (kedden este), hétvégén már élvezhettem is a cuccot.

Ez az új erősítő annak jó demonstrációja, hogy mennyire megérte annak idején a kevesebb mint tizedannyiba kerülő Obelisk az árát. Persze nagyon jól lehet hallani a kettő közötti különbséget, de a "Best Buy" címet mindenképpen az olcsóbb érdemelné ki. Ezzel szemben a KRELL egyszerűen jobban szól. Szerintem ez az egyik hátulütője a brit magazinok csoporttesztjeinek: hiába kap egy 200 fontos erősítő az 5 csillagot a hangminőségére, a csak 3 csillagot szerző 600 fontos lehet, hogy sokkal jobban szól nála. A magazinban meg csak az fog szerepelni, hogy a drágább kapott kevesebb pontot. Az azonos árkategóriák összehasonlítása után nem szokták a drágább kategória leggagyibbjához mérni az olcsóbbak legjobbját. A britek inkább a megfizethetőséget tartják szem előtt, míg az amerikaiak pont ezt szokták teljesen figyelmen kívül hagyni. Ők inkább azt feltételezik, hogy a fele olyan drága elektronika fele olyan jól szól. Megpróbálom összefoglalni a két erősítő közti különbséget:

- a Krell sávszélessége jóval nagyobb. Mélyebb és magasabb hangok jönnek ki belőle.

- a hangképe tisztább. Mintha megtisztogatta volna a CD-ket valaki a rárakódott portól :-)

- a hangszerek általában élethűbben szólnak.

- egyes zenei részletek térhatása jobb. Például az akusztikus bőgőről sokkal jobban meghatározható, hogy a tér melyik pontjából szól.

- melegebb, elevenebb, élőbb, drasztikusabb hangja van. Érezni lehet, hogy nem kíméli a hangszórókat, óriási erővel préseli keresztül rajtuk a hangokat.

- a zenéből több részlet kerül elő. Az Obelisk ehhez képest mintha digitálisan tömörítené (pl. mint az MPEG3) az egymáshoz közel eső hangokat.

Ezeken kívül még van egy érdekes jelenség. A KRELL hallgatásakor állandóan felfelé akartam tekerni a hangerőt, az Obelisk-nél pedig lefelé, azon aggódva, hogy a szomszédoknak már kicsit sok lesz. A KRELL nagyon jól szól hangosan! Az Obelisk mintha jobban muzsikálna a halk tartományokban. Eltúlozva azt mondhatnám, hogy az Obelisk inkább finomkodó, a Krell pedig durva. Ez a "durvaság" megdöbbentően élethűvé varázsolja a koncertfelvételeket, de nem válik be a halkabb, finomabb részeknél. A legnagyobb különbséget a bonyolult, sok hangszert tartalmazó CD-knél (pl. big band-ek) hallottam. Eddig ezek kissé laposan szóltak, de a KRELL kíméletlenül leképezi az összes hangszert, olyan, mintha tényleg beköltözött volna egy nagyzenekar a nappalinkba.

Micromega, Krell, Ion Systems, Monior Audio

Az erosito es a CD jatszo hatulja

Sajnos ez a nagyzenekar 3 nap múlva ki is költözött, amikor az új erősítő jobb oldali csatornája szívfacsaró torzítással adta tudomásomra, hogy valószínűleg leejtették szállítás közben :-(((

Egy ilyen erősítőnek azért nem lenne szabad csak úgy magától elromlania, ezt a KRELL is tudja, ezért ad 5 év garanciát rá. Az eladó tapasztalatai alapján azonban az öt év letelte után is ingyen meg szokták javítani ha bármi probléma akadna vele. A fő gond az, hogy hetekig fog tartani amíg újra látom, mert a csomag 6 nap alatt ér el Connecticut-ba, a KRELL központjába. A javítást 3 héten belülre ígérték. A pech sorozat azzal folytatódott, hogy az új hangfalkábel egyik forrasztása elengedett, így azzal sem tudtam túl sokat kísérletezni. Visszavinni nem akarom mert a bolt elég messze van, inkább megforrasztjuk egy kollégám segítségével, neki van egy spéci pákája.

Az igazi meglepetést azonban akkorra maradt, amikor újból vissza kellett térnem az Obelisk használatára. Igaznak bizonyult az a régi megfigyelés, hogy "a jóba könnyű beleszokni". Pontosabban ki kellett egészítenem egy újjal: "a rosszabba nehéz visszaszokni". Nem is tudtam elképzelni, hogy hogyan lehettem valaha is megelégedve az Obelisk kopottas, színtelen, elmosott hangjával... Nagyon várom, hogy megjavítsák és újra nyomogathassam a (nagyon ronda) távkapcsolóját. Szerencsére a távkapcsoló Philips kódokat használ, így vidáman elirányítgatja a CD-játszómat is. Az erősítő egyébként a tiszta A osztályú üzemmód miatt nagyon forró, a 300 wattal szinte fűteni is lehet. A KRELL megvásárlásával azt hiszem, betörtem a high end területére. A hi-fi láncom leggyengébb eleme immáron a hűtőszekrény lett, ami 10 percnél nem bírja tovább csöndben. Biztosan jó találmány a nyitott amerikai konyha, főleg akkor, ha nem a nappaliban van a hi-fi és a zenehallatónak nem kell a leolvasztás veszélye árán tekergetnie a termosztátját...

Sacramnetoi nappalink latkepe 5 kepbol osszeragasztva

http://www.krellonline.com/

http://www.monitoraudio.com/

http://www.taralabs.com/

Pá: Ottó

HOME