A hawaii szigetek kialakulása (Ottó)

A Hawaii szigetek vulkáni működés eredményeként egyenként jöttek létre. Az óceán mélyén egy "hot spot", azaz forró pont van, amiből a felszínre törő lávából először kialakult egy sziget. Ugyanúgy, ahogy a kontinensek, az óceán alatti kőzet lemezek is mozognak. Ez a lemez északnyugati irányban haladt, de az alatta levő forró pont helyzete változatlan maradt. Amikor legközelebb aktívvá vált a forró pont, az első sziget már elmozdult, így egy újabb sziget jött létre. Ennek megfelelően nyugatról keletre haladva egyre fiatalabbak a szigetek: Kauai 5 millió, Hawaii 1 millió éves. A legelső szigeteket mára már teljesen elmosta az óceán, csak korallzátonyok maradtak belőlük a víz mélyén. A legfiatalabb sziget (Hawaii) a forró pont felett helyezkedik el, itt ma három aktív vulkán is van. A Mauna Kea a legmagasabb, 4205 méterrel van a csúcsa tengerszint felett. Az Mauna Kea a világ legmagasabb vulkánja, ha nem a tengerszinttől, hanem a hegy lábátől mérjük: óceán aljától 10723 méter magasra ágaskodik. Így megelőzi a Mount Everestet is, ami 8850 méterre van a tengerszinttől. A Nagy Szigettől 32 km-re az óceán mélyén levő lávakitörés már épít egy új szigetet, ami kb. 1000 méterre van a tengerszint alatt. A keresztszülők nem tétlenkedtek, az új szigetnek már nevet is adtak: Loihi-nek fogják hívni, de a felszínre bukkanásáig még kb. 60000 évet kell várni...

A szigetek először csak kopár vulkanikus kőzetből álltak, a termőföld nagyon lassan alakult ki. A magokat és spórákat a légáramlatok és az óceán sodorta magával a "környező" szárazfüldekről, a növények csak nagyon lassan tudtak betelepülni. Az állatoknak is óriási utat kellett megtenniük, hogy az óceánon keresztül Hawaii-ig eljussanak, hiszen a Hawaii a világon a legizoláltabb szigetcsoport:

  Távolság Hawaii-tól
Marshall szk. 3200 km
Kalifornia 3800 km
Tahiti 4000 km
Japán 6200 km
Kína 7900 km

Csodával határos körülményeknek kellett összejátszaniuk ahhoz, hogy állatok élve átvészeljék az utat és elegen érkezzenek ahhoz, hogy el is szaporodjanak. Körülbelül 20000 évenként sikerült csak egy-egy új fajnak megtelepednie a szigeteken. Egyetlen ehető növény sem volt őshonos, az emlősállatok közül csak a denevér tudta magától megtenni az utat, az összes többit emberek telepítették be.

Itt van egy kis összefoglaló térkép Kauai-ról. Akit egy részletes térkép is érdekel, kattintson ide. Egy új ablakban fog megjelenni egy jó nagy (1980x1487 pixel, 241kB) GIF, szinte minden rajta van!


Az őslakosok betelepedése (Adél)

Kauai földtörténeti szempontból a második a Hawaii szigetek közül, a benépesedés tekintetében azonban az első. Két fő áramlási hullámot említenek a történettudósok, az elsőt az 500-as, 600-as évekre, a másodikat pedig 800 vagy 1100 körüli időre téve, de írásos dokumentum hiányában ezt elég nehéz megállapítani. Ezért tapasztaltam azt, hogy akárhány könyvet olvastam a témában, annyi különböző dátumot találtam. Tehát ebből azt következtettem, hogy még ma sem teljesen világos, hogy pontosan mikor érkeztek az első látogatók a polinéziai Marqueses szigetekről.

Az első felfedezőket mostoha körülmények fogadhatták, mivel semmilyen ehető növény nem nőtt a szigeten. A harcos Marquesasiak előrelátónak bizonyultak és élelemmel, növényekkel, kutyákkal, disznókkal megrakott kenukkal érkeztek Kauai-ra. Valószínűleg ők hozták magukkal a taro-t is ami az egyik legfontosabb élelem forrásuk volt, ugyanúgy, mint Európában a búza vagy Amerikában a kukorica. A taronak kb. 300 változata létezik, és ma is nagy előszeretettel eszik a hawaiiak chips vagy kásaszerűség formájában. Mi egy taro süteményt kóstoltunk meg, kifejezetten finom volt.

A második népvándorlási hullám során Society Island-ról (Tahiti, Bora Bora) érkeztek az új otthont keresők. A polinéz hajósok kitűnő navigációs érzékkel rendelkeztek, mindenféle műszer nélkül, kizárólag az égitestek állásából, az apály-dagály váltakozásából, a felhők formájából, a madarak röptéből és a halak vándorlási útvonalából találtak rá Hawaiira, Polinézia legkeletibb szigetcsoportjára. A délről hozott szokások alapján a társadalom tagjait kasztokba sorolták, kőkorszaki civilizációjukat szigorú tabu (hawaiiul: kapu) rendszerre alapozták, ami a születéstől kezdve a kenuépítésen át, adózásig, vallási szokásoktól, élőember áldozatokon, a törvények megszegésén keresztül a halálig, szinte minden tevékenységet szabályozott. Bizonyos ételek, mint pl. banán, sertés, és meghatározott fajta halak a nők számára tiltottak voltak, így férfiak és nők nem ehettek együtt. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztásától titokzatos erőt reméltek, amihez nők nem juthattak hozzá.

Ilyen társadalmi viszonyokat talált Cook kapitány 1778. január 20.-án, amikor Kauai és Niihau szigetén kikötött. Többek között az ő feljegyzéseinek, rajzainak köszönhető, hogy Hawaii ekkori társadalmi rendszeréről, szokásairól, az itt élő emberek mindennapi életéről, a növényzetről, az állatvilágról, ma elég pontos képünk van. Eszerint a hawaiiak ugyanolyan jó felfogóképességgel, intelligenciával rendelkeztek, mint minden más Cook által ismert népcsoport, és az adott körülmények között nagyon is komplex életet éltek. Egyetlen lényes különbség a felhasznált anyagok területén jelentkezett, ugyanis a hawaii társadalomban még mindig nem ismerték a fémet. A helyiek épp az istenektől vártak jeleket, amikor Cook kapitány először kikötött egy szentnek tartott öbölben. Ezek után istenként tisztelték az európaiakat. Az már kicsit gyanús volt, hogy az "istenek" komoly érdeklődést mutattak a hawaii asszonyok iránt, és nemi betegségeket terjesztettek. Amikor egy lopási ügyből kialakult perpatvarban Cook kapitány egyik embere véletlenül megsebesítette az egyik főnököt, az alattvalók üldözni kezdték Cook-ot. Az élet fintora, hogy a humánus és intelligens Cook kapitány, minden idők egyik legnagyobb navigátorának és felfedezőjének halálát az okozta, hogy nem tudott a csónak felé elmenekülni, mert nem tudott úszni! Cook síremléke ma is megtalálható az egyik szigeten. A tabu rendszer felszámolása 1819-ben kezdődött, amikor II. Kahemahema, Hawaii második királya elsőként ebédelt együtt a királyi család fontos nőtagjaival, édesanyjával és apja első és legkedvesebb feleségével. Ez egyben a több istenhitű vallás kihalásával is együtt járt, hiszen a mindennapi életet szabályozó taburendszert áthatották a vallási szabályok. A szigetek egységes állammá válását, a monarchia, a demokratikus köztársaság kialakulását és elbukását majd az USA általi 1898-as annexálást és az újkori bevándorlási hullámokat bármennyire is érdekes, most nem részletezem. Hawaii 1946-ban vált az USA 50. államává.